Thursday, March 29, 2012

postmortem

semalam memang sangat bersejarah di mana rumah kami terputus bekalan elektrik dari tengahari sampailah ke pagi tadi..hampir 24jam..salah siapa?ahaaa salah sendiri la..untuk pengetahuan anda, kat residen uniten ni, semua pakai sistem topap elektrik, so kalau habes kena la beli topap nye, dan semalam agak petang la time dah habes, kalut p sana p sini, x sempat nak topap..hasilnya, berpanas dan bergelap la seisi rumah..

gelap boleh tahan lagi, panas tu yang mnyeksakan..hmmmm sabar jela, lpas ni kalau xde orang yang nak pegi topap, i akan pastikan i bertindak lebih pantas untuk mengelakkan careless mistake mcm ni berlaku lagi..lilin pun xde taw x..macam dalam gua :-(

enough with that..so last last night i went to postmortem regarding blood donation minggu lepas..tempat xnak kalah, kat mekdi..haha..selalunya buat kat meeting room or kafe, but this time sebab nak sambil makan2..xde ape pun yang special, cuma i x tawu kenapa i nak melaram malam tu..haha padahal bukannya apa pun, postmortem jeee bukannya dinner ke apa ke..tapi sukahati la kan, dah i memang suka mcam tu, dah nak buat macam mana.. ^.^










frankly speaking, i prefer mcd chicken goreng rather than kfc..popeye pun lagi sedap dari kfc.. #true story


after that, we went to lepak2 here in putrajaya










ok dah la tu sikit2..hehe..nak tunjuk kat sape tah haih banyak2..ok, i don't post this for anybody, just suka2 for my memory sebab i suka tengok2 balik post yang i dah pernah post..if u like it, thanx but if u don't just close this tab..i don't ask u to view my blog pun anyway..some people they just don't know how to mind their own business..










p/s : got to go now :)

Monday, March 26, 2012

Open day with open heart

baru2 ni i jadi urusetia untuk open day uniten..intake may dah dibuka kepada lepasan spm/stpm/matriks/diploma dan sebagainya, jadi open day ni antara alternatif lain untuk tarik student..kerja i tolong2 bahagian offer letter..tu la specialnya open day, sebab harini apply, harini jugak dapat surat tawaran..

so sehari tu memang i kerja pejabat jelah..seronok rupanya kerja2 office ni, kita ada time yang memang dah fix, time makan, time rehat dan sebagainya..kerja plak x keluar peluh pun, duk dalam aircond je, just kena pandai cakap dan sabar dalam melayan orang..itu je..

jujurnya memang i dah rasa nak tukar cita2 taw x..i suka kerja yang kena cakap2 dengan orang macam ni, and sebenarnya i x suka pun kerja yang challenging macam engineer..haha..tapi, skarang i dah 3rd year kot kat uniten ni..wuuuu xpelah, just follow the flow..rezeki tu ada je kat mana2 kan, kita kena usaha je..

bila i tengok result budak2 yang datang tu, macam2 perasaan i rasa..haha i pulak yang nak feeling2..yela, skali tengok straight As, memang happy la kan, i boleh bayang la perasaan mak ayah dia, mesti x jemu je nak tengok slip result tu and nak bagitaw kat orang bila orang tanya..i yang xde kena mengena ni pun dah rasa happy untuk dia, parents apatah lagi kan..ada jugak parents yang walaupun anak dia dapat ala kadar je, tapi raut wajah tu ceria, seronok je nak bincang2 dengan i pasal blajar kat sini ape sume..i rasa maybe parents dia x mengalah dan x putus asa walaupun macam jatuh sikit dengan spm ni..bagi i, macam ni la yang sebenarnya buat anak tu jadi lagi bersemangat sebab dia tawu, masih ada harapan untuk dia, terowong gelap yang sedang dia lalui ni, ada cahaya kat depan.. =.="

bagi i, berat mata memandang, berat lagi bahu memikul, maybe dia nampak macam relax je resul dia teruk, tapi kita mana tawu apa dia rasa yang sebenarnya kan..walaupun result dia teruk, x semestinya dia x belajar langsung, blajar main2 atau dia xde kesedaran..dah yang ni yang terbaik yang dia boleh buat, kita kena terima la kan..xde sape pun yang nak hidup dia susah di masa depan..mungkin ya dia x belajar sungguh2, tapi dengan menghukum dia disebabkan result spm, rasanya x adil..sebab result ni x menentukan kejayaan hidup dia pun..jadi, jangan berhenti memberi semangat kepada mereka ini..

to my lil' brother, eventhough u didn't manage to be a straight A student, don't lose hope..i'm still here to guide u, to help u as far as i could..pray to Allah to show u the best way to choose..we can only show u the way, but u the one who have to choose..ada sesetengah orang, result bagus tapi jalan yang dipilih salah, so sama jelah macam kita yang result x bagus tapi pilih jalan yang betul, jadi kita masih setaraf dengan mereka..so don't worry, setiap orang tu dia ada bahagian dia yang Allah bagi..

 my pucat face during morning..










p/s : sesiapa yang x tengok lagi the hunger game, boleh la pergi tengok..best!!

Tuesday, March 20, 2012

Kita semua adalah permata,permata untuk ibu dan ayah.

harini dengan ayu berbaju kurung pink ^.^, saya telah selamat mempersembahkan forum, di mana group kami perlu membuat forum bertajuk persepsi warga muda terhadap penjagaan warga tua..nak taw x apa peranan saya?haha..tiba2 jadi IBU YANI plak..hadoii xpelah, boleh feeling2 mak orang jap hehe..keseluruhannya lecturer cakap memuaskan dan untuk komen individu plak, lect cakap i sangat menjiwai watak sebab cakap macam orang yang dah berpengalaman, dan banyak senyuman..heee

berbalik kepada tajuk forum, apa yang i boleh simpulkan kat sini adalah please please please love your parents..masa kita dengan mereka dah makin singkat..while we are busy growing up, we forget that they are also growing old..

bila fikir balik, parents adalah orang yang paling rapat dengan kita, tapi sebenarnya masa kita dengan mereka x banyak mana pun..contohnya, masa kita baby sampai la masuk tadika,memang full time kita dengan dorang kan, kalau masa tu pengasuh or nursery jaga, maknanya petang and malam je masa kita dengan parents..pastu masuk sekolah, petang and malam jugak kita boleh bersama, kalau parents yang berkerjaya, malam tu dalam pukul 10 mesti rumah dah gelap dah, sebab kita pun esok kena bangun awal pagi kan..

then, masuk sekolah menengah..masuk pulak asrama..hmmm sebulan sekali jelah berjumpa, tu pun masa balik rumah, mak ayah x cuti pun, hari berkerja dorang kerja macam biasa..benda ni berlarutan sampai la dah habes spm..time ni 3bulan sempat la duk melangut kat rumah jap, tapi berapa banyak masa yang kita spent dengan parents?komfem x banyak pun kan sebab kita pun kadang2 isi masa dengan pergi kerja part time la, plkn la, and ape lagi lah..

masuk ipt, lagi laaaaa sikit mase dengan parents..yang belajar oversea ni memang sangat2 terhad la masanya..tah setahun sekali pun belum tentu boleh berjumpa..harapkan skype jelah, tu pun nasib kalau ada, kalau parents yang kurang berkemampuan macam mana pulak kan..kalau belajar dalam malaysia plak, cuti sem sikit je and ada jelah kerja yang kena buat celah2 tu..kalau xde pun, kita seniri plak buat hal sendiri..

so cuba calculate balik time kita lahir dulu sampai lah sekarang, sebenarnya sikit je masa kita dengan parents walhal sepatutnya merekalah yang kita kena banyakkan masa bersama memandangkan mereka adalah orang yang paling rapat dengan kita..selagi kita ni masih bernyawa kat dunia ni, dan selagi mereka masih kuat, maksimumkan lah masa dengan mereka..x terlambat lagi untuk berubah..

kadang2 dengar, x sabarnya nak kawin, nanti boleh hidup dengan life sendiri, x terkongkong dah, boleh buat family seniri apa semua..hmmm maka rugilah anda kerana nikmat berkeluarga sebenar adalah apabila kita berjaya berbahagia dengan ibu bapa kita sendiri sebelum kita buat keluarga kita sendiri pula di masa hadapan..

cekidaut video yang group saya tayangkan tadi..sangat menyentuh perasaan.. :'-)

video









p/s : esok result spm keluar

Monday, March 19, 2012

grill and balloon

at last merasa jugak i makan seperti mana yang selalu i tengok dalam filem korea or game show korea..aaaaaa i love that so much..dah pasang angan2 dah nak buat kat rumah macam ni nanti bila dah kawen..hehe tiap2 hari boleh buat..oh bendanya adalah makan sambil grill kat meja..pffftt~ tu je pun..kehkeh

lokasi : Seoul Garden, IOI mall







nom nom nom...shedap dap dapppppp.....nanti dah kaya balik, baru boleh pegi makan lagi..maknanya next sem pulak la *now dah muflis..huuuuuu

********************************

lokasi : presint 2, putrajaya

yeayyyy tahun ni sempat pergi putrajaya international hot air balloon fiesta..eh jap,taun lepas sempat jugak cuma malam kemuncaknye yang x sempat..ok,correction di situ..



yup, KEDAH DARUL AMAN..hehe bangga jap..




















fireworks yang disnap oleh camera henset..pfftt~









p/s : ada orang cakap, kalau ada orang duk kutuk2 kita or cakap2 belakang pasal kita, nanti rezeki kita murah..hmmm rasanya betul la..rasa macam murah rezeki je skarang ni..kehkeh

Wednesday, March 14, 2012

peperangan *ngee~

peperangan yang setakat ni paling hebat dalam hidup aku adalah peperangan nafsu..pffttt~

seperti uollss semua tahu, perempuan ni banyak nafsunye, nafsu nak makan, nak shopping, nak jalan2, nak tidur, nak malas2, nak bersenang lenang, nak solat di akhir waktu, nafsu nak bercintan cintun, nafsu nak usha keindahan alam yang dizahirkan oleh kaum lelaki, nafsu nak bergossip, dan sebagainya..

dan nafsu2 ini juga sangat pandai, depa ni mai bergilir2..bukan sekaligus ye..jadi, ada time tu i akan rasa insafnya xnak la but benda tu bla bla, japgi kang bila sejuk2 cuaca mendung, rasa cam beshnyeeee kalau dapat peluang tuuuuuuu......hmmmmm argh xsukaaaa..

jadi selalunya apa i buat, i akan cuba paksa diri i untuk x fikir benda2 ni..either on the good side or bad side..so x payah la nak melawan dengan diri kan..but at the end, i rasa i selalu blur, macam di awang-awangan gitu..haha..









p/s : saya x mengharapkan seorang yang soleh bak alim ulamak untuk menjadi suami saya, cukuplah sekiranya dia membawa saya bersama2 kembali ke pangkal jalan dan kami berusaha ke arah itu; menjadi hamba yang bertaqwa

Wednesday, March 7, 2012

let's donate blood

this whole week i busy jadi urusetia program blood donation under prs..jadi urusetia jelah kn, nak donate memang x boleh..i try jugak this time, ehe mana la taw dah boleh kan..tapi sama jugak, xboleh..hadoii...serious i teringin nak donate blood sangat2..rugi je rasa bila ada orang yang bagi alasan takut jarum, or takut darah padahal sihat walafiat xde masalah pun nak donate blood..kita yang nak sangat donate blood ni ada je problem nye..jadi, saya menyeru kawan2 untuk menyumbang darah anda, at least once in a lifetime..


presiden club













p/s : takziah diucapkan kepada kawan sekolah saya, kembar kakak adik yang telah kehilangan ibu mereka..semoga kalian tabah dengan ujian ini..al-fatihah~

Sunday, March 4, 2012

good luck kakak

last weekend i hantar kakak masuk uitm shah alam..so this would be the next journey for her..good luck kakak, do your best and remember that stumbling is not falling..berusaha untuk berjaya bukan kerana orang lain atau tujuan lain, tapi tetapkan hati kerana Allah dan untuk mama abah..depa dah lama susah payah untuk kita..*untuk angah jugak nasihat ini
walau apa pun jadi antara kita, gado baik gado baik, blood is thicker than water kan..kadang2 bila tengah marah sampai ke kepala ni, tapi suddenly hilang macam tu bila kakak datang tanya apa2..haha..x paham jugak kakak pakai spell apa..eceh..

lagi 1, pasal perpisahan kita tempoh hari walaupun nampak macam x proper, tapi just be cool la..its for ur own jugak x ikut balik dengan kami ke rumah pakteh..boleh kakak prepare diri dengan lebih sempurna, get what i mean right..

:-)










p/s : semoga aku x cepat melatah dengan hal remeh temeh