Tuesday, March 20, 2012

Kita semua adalah permata,permata untuk ibu dan ayah.

harini dengan ayu berbaju kurung pink ^.^, saya telah selamat mempersembahkan forum, di mana group kami perlu membuat forum bertajuk persepsi warga muda terhadap penjagaan warga tua..nak taw x apa peranan saya?haha..tiba2 jadi IBU YANI plak..hadoii xpelah, boleh feeling2 mak orang jap hehe..keseluruhannya lecturer cakap memuaskan dan untuk komen individu plak, lect cakap i sangat menjiwai watak sebab cakap macam orang yang dah berpengalaman, dan banyak senyuman..heee

berbalik kepada tajuk forum, apa yang i boleh simpulkan kat sini adalah please please please love your parents..masa kita dengan mereka dah makin singkat..while we are busy growing up, we forget that they are also growing old..

bila fikir balik, parents adalah orang yang paling rapat dengan kita, tapi sebenarnya masa kita dengan mereka x banyak mana pun..contohnya, masa kita baby sampai la masuk tadika,memang full time kita dengan dorang kan, kalau masa tu pengasuh or nursery jaga, maknanya petang and malam je masa kita dengan parents..pastu masuk sekolah, petang and malam jugak kita boleh bersama, kalau parents yang berkerjaya, malam tu dalam pukul 10 mesti rumah dah gelap dah, sebab kita pun esok kena bangun awal pagi kan..

then, masuk sekolah menengah..masuk pulak asrama..hmmm sebulan sekali jelah berjumpa, tu pun masa balik rumah, mak ayah x cuti pun, hari berkerja dorang kerja macam biasa..benda ni berlarutan sampai la dah habes spm..time ni 3bulan sempat la duk melangut kat rumah jap, tapi berapa banyak masa yang kita spent dengan parents?komfem x banyak pun kan sebab kita pun kadang2 isi masa dengan pergi kerja part time la, plkn la, and ape lagi lah..

masuk ipt, lagi laaaaa sikit mase dengan parents..yang belajar oversea ni memang sangat2 terhad la masanya..tah setahun sekali pun belum tentu boleh berjumpa..harapkan skype jelah, tu pun nasib kalau ada, kalau parents yang kurang berkemampuan macam mana pulak kan..kalau belajar dalam malaysia plak, cuti sem sikit je and ada jelah kerja yang kena buat celah2 tu..kalau xde pun, kita seniri plak buat hal sendiri..

so cuba calculate balik time kita lahir dulu sampai lah sekarang, sebenarnya sikit je masa kita dengan parents walhal sepatutnya merekalah yang kita kena banyakkan masa bersama memandangkan mereka adalah orang yang paling rapat dengan kita..selagi kita ni masih bernyawa kat dunia ni, dan selagi mereka masih kuat, maksimumkan lah masa dengan mereka..x terlambat lagi untuk berubah..

kadang2 dengar, x sabarnya nak kawin, nanti boleh hidup dengan life sendiri, x terkongkong dah, boleh buat family seniri apa semua..hmmm maka rugilah anda kerana nikmat berkeluarga sebenar adalah apabila kita berjaya berbahagia dengan ibu bapa kita sendiri sebelum kita buat keluarga kita sendiri pula di masa hadapan..

cekidaut video yang group saya tayangkan tadi..sangat menyentuh perasaan.. :'-)

video









p/s : esok result spm keluar

No comments:

Post a Comment