Thursday, September 20, 2012

bingka susu yummy

today i buat bingka :)
or nama kampung dia bengkang. i x sure sama ada kat kedah je ke orang panggil bengkang atau ada lagi tempat lain pakai nama ni.

harini dalam sejarah taw iolls kukoq nyoqq(parut kelapa awww so lembut). i mintak abah belikan santan dari semalam semalam lagi tapi terlupa la, x dan la, macam2 la. so disebabkan i dah tergedik2 nak buat sangat dah i pun apa lagi parut jela kelapa yang ada kat dalam peti ais tu. ape ade halllll......tapi i heran jugak macam mana boleh ada kelapa dalam peti ais, nak kata rumah i ada pokoknya x pun, tapi xpela dah selamat diparutkan dah pun. at 1st i x tawu nak buat macam mana, nak duduk macam mana pun i x reti, yela xkan nak terkangkang pulak, pastu kalau duduk sebelah je macam ayu sangat haish naseb baik la bakat terpendam yang ada tu membuatkan badan i ni boleh react konon macam pro -.-

hah bukti! pakai yang manual tawww
 
 
 
bingka yang i buat ni i ambil resepi dari maklang i, dia memang buat bisnes jual bingka pun. so dari segi rasa tu x dapat disangkal lagi la kesedapannya sebab bingka maklang i kira femes jugak la kat kampung ni. so sape2 nak buat kenduri ke apa ke boleh la order :) dijamin sedap.
i sebenarnya x lah gemar sangat kuih yang lembik2 lembut macam ni tapi haritu i rasa kat kenduri rumah sebelah, cik zah tu order bingka maklang i ni untuk juadah tetamu, oh myyy sedappp sangat.
 
bingka ni nama dia bingka susu. selalunya bingka diperbuat daripada ubi kayu dengan yang warna hijau tu kan, tapi kali ni i buat yang special punya. meh la datang rumah kawan2 ^.^
 
 
mixture of santan dan tepung gandum
 
 
sedia untuk dibakar
 
 
done!!! huhu rupa dia sedikit buruk la tapi rasa dia sedap tawww, don't judge a book by its cover
 
 
jemput makan =) nom nom

No comments:

Post a Comment