Friday, January 20, 2012

melentur buluh biarlah dari rebungnya

video

budak2 kalau kita ajar benda yang baik2 dan elok2, maka elok lah jadinya..dari kecik dah dibiasakan menyebut kalimah Allah dan puji-pujian kepadaNya, insyaAllah akan meresap kebaikan dalam diri mereka..

budak kecik comey ni cucu arwah toklong, 2 malam lepas i pergi rumah arwah untuk tengok toklong pompuan, kebetulan ada la 2 3 orang lagi anak cucu kat situ..sempatla kejap main dengan budak ni..nama penuh Iffah Uyuni, tapi panggil uni je..cakap banyak dan suka bergaduh..hehe..geram je tengok dia duk main tangkap2 gambar..ada sekali tu dia nak snap pic i, taw x dia cakap ape, "ish senyum sikittt"..haha..dah macam orang tua2 dah..

baru2 ni i ada la tengok rancangan kat tv, ada sorang budak tu baru je 3tahun tapi kepandaian dah macam darjah 5 6..pandai baca, dah kenal warna and macam2 lagi lah..cakap plak fluent je in english..mungkin budak tu gifted kebolehan macam tu, tapi x mustahil pun untuk jadi dekat budak2 lain kalau cara didikan tu betul..i tengok kan, budak2 ni dorang sangat power bab2 copycat..ajar 2 3 kali dah cukup, mesti dorang akan ingat..contoh kalau kita duk main2 "cak cekup"..errr ada yang x tawu ke ape mende?

cak cekup ni yang kita buat tangan bukak tutup sambil sing along "cak cekup udang gamit, mintak kapur bagi kunyit"..tone tu kena slow2 dan onyonyo..cak cekup ni salunya akan diajar dekat budak2 yang belum setahun..can u imagine budak yang x boleh jalan and cakap lagi tapi boleh ingat nak buat tangan bukak tutup once kita nyanyi..sebab apa?sebab dorang sangat mudah ingat dan absorb apa yang dorang observe di sekeliling..

jadi, kalau cak cekup pun dorang boleh pro, x mustahil selawat ke atas nabi dan nasyid2 ketuhanan pun dorang akan mudah hafal..kita x payah susah2 ajar pun xpe, bukak je lagu tu bagi dorang dengar tiap2 hari, i.Allah boleh..terang hati lagi kalau dibisikkan ayat2 berunsur islamic kan..


 





p/s : pendidikan sekular di sekolah boleh diolah di rumah

No comments:

Post a Comment